Прокурорската колегия на ВСС образува дисциплинарно производство срещу заместник главния прокурор Пламена Цветанова. Предложението за това е направено с мотив нарушение на етичния кодекс на магистратите. Самата Цветанова е изпратила писмо до колегията, с което иска да се запознае с мотивите на правосъдния министър, който предлага дисциплинарката. Според Цветанова, изложените твърдения засягат не само личния й авторитет и професионално достойнство, но и авторитета на прокуратурата като цяло. Тя заявява, че ще предприеме мерки, за да защити правата си в рамките на образувано дисциплинарно производство, а след приключването му – и по съдебен ред.

снимка: БГНЕС

На същото заседание бе гласувано да започнат дисциплинарни производства и срещу тримата прокурори, работили по казуса „Осемте джуджета“. Решението на кадровиците касае Димитър Петров от Специализираната прокуратура, Мария Николова и Нели Славова от Софийската районна прокуратура, които са командировани в спецпрокуратурата.

Преди около месец стана ясно, че министърът на правосъдието е предложил на прокурорската колегия на ВСС да образува дисциплинарни производства срещу тримата прокурори. Техните действия бяха описани от Антикорупционния фонд. Също така преди време, вече бившият правосъден министър Иван Демерджиев заяви, че става дума за действия в болнично заведение, където с разрешението на тези прокурор са влизали нотариуси, които са извършвали разпоредителни сделки.


Share Follow

Leave A Reply