В България са пристигнали осемнайсет хиляди ваксини за деца срещу COVID-19 – те са в склада на „Булбио“. Още по 12 хиляди ваксини ще бъдат разпределени в регионалните здравни инспекции в Пловдив и във Велико Търново. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Асена Сербезова, предаде БТА.


Министър Сербезова присъства в болницата в „Майчин дом“ на отбелязването на 40 години от организираната грижа за недоносени деца.

Утре 21 декември 2021 г. ще бъде обявен списък на пунктовете, в които ще се извършва имунизацията на децата. Това уточни министър Сербезова.

Министър Сербезова поясни, че към момента има тестове за учениците и че се подготвя ново закупуване на тестове. Това се налага за да не се изпада в ситуация да ги няма, а децата да трябва да са на училище.

Днес на среща с представители на съсловната лекарска организация, епидемиолози и вирусолози, сдружението на общопрактикуващите лекари, фармацевти и др., е било обсъждано как да бъде променена комуникационната стратегия на МЗ, зелените сертификати, нуждата от ваксиниране.

Това обясни министър Сербезова относно подготовката за евентуална следваща COVID вълна.
Тя посочи, че научните факти доказват, че ваксинираните с бустерна доза от ваксината, са много по-защитени от варианта Омикрон, като защитата достига до 70 процента.

.


Share Follow

Leave A Reply