Заради законопроекта, с който ще се въведе „зелен сертификат“ на работното място в румънската столица Букурещ стотици се събраха на протест. С въвеждането на сертификата властите се надяват да ограничат разпространението на коронавируса и да попречат на сриването на здравната система.

През октомври и ноември в Румъния COVID вълната беше в своя пик. Интензивните отделения в цялата страна бяха препълнени с пациенти с COVID-19, а моргите в болниците изчерпаха капацитета си, предаде БГНЕС. Заради това властите затегнаха мерките срещу COVID-19. Оттогава случаите на заразяване с коронавирус достигнаха най-ниското си ниво от август.

Заради случаи на заразяване с варианта Омикрон, властите се притесняват от нов скок. Новото правителство на Румъния обсъжда нов законопроект, според който гражданите ще представят зелен сертификат за да влязат на работните си места. Той ще бъде издаван на хора с пълен ваксинационен курс, на преболедували коронавируса, както и на лица с отрицателен тест за коронавирус.

Сертификатите ще бъдат въведени след нарастващ процент на заразяване с коронавируса след три последователни седмици и след превишаване на определен процент на случаи.

 

 


Share Follow

Leave A Reply