В страната в 68 пункта ще се извършва ваксинацията с ваксината на „Пфайзер“ срещу COVID-19 на деца от 5 до 11 години. Предимно в областните градове ще има пунктове, както и в някои по-малки градове, съобщава БНР.

В София пунктовете ще има в болница Пирогов, педиатрията „Проф. Иван Митев“ болница „Софиямед“, ж.к. Люлин и УМБАЛ „Св. Анна“.

На този етап личните лекари няма да извършват ваксинация. Това уточни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Ние сме гъвкави, стига да има личен лекар, който казва – аз имам 10, или 20, или 30 деца, няма никакъв проблем да получи ваксина от съответната РЗИ и да направи имунизациите. Стига да има наистина търсене и интерес“

Списъците с пунктовете за имунизация са публикувани на страницата на РЗИ във всеки град. Желаещите да се ваксинират ще трябва предварително да се запишат, за да се избегне изхвърлянето на препарат. Всеки флакон съдържа десет дози.

„Всяка област вече ги е определила, има ги като информация на сайтовете на съответните регионални здравни инспекции, така че родителите, които се интересуват да знаят къде, кога и как да бъде направена ваксината. Ние препоръчваме горещо на всички, които желаят, предварително да направят уговорка по телефона за час, за да можем да групираме групи по 10 деца“.

Достатъчно е съгласието само на родителя, който придружава детето до пункта. Ще се прави преглед и консултация на място, а след поставянето на първа доза се издава сертификат за незавършен курс на ваксинация. Втората доза се поставя след 21 дни, след което се издава пълният сертификат. Не е обсъдена засега бустерната доза при детските ваксини.


Share Follow

Leave A Reply