Екипът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Благоевград са първите за 2021 г. „Посланици на доброто“ на Държавната агенция за закрила на детето.

Вечерта на десети декември в централата им се получава сигнал за пожар в жилищен блок. Повече от три часа шест екипа пожарникари се борят с огнената стихия. Ситуацията е изключително тежка, когато става ясно, че на осмия етаж сред пламъците има близначета едва на 38 дни. С риск за собствения си живот пожарникарите се втурват по стълбите на блока, където вече почти нищо не се вижда, а дишането е невъзможно. Но те успяват да стигнат до бебетата. Дават им собствения си кислород, мокрят пелените им и заради високите температури и ги извеждат от пожара. Благодарение на бързата реакция и професионализма на благоевградските пожарникари от огнения ад са спасени 27 души, сред които и шест деца.

снима: ДАЗД

„Вие сте пример за доброто, за смелостта, за всичко, в което трябва да възпитаваме децата си, за всичко, което трябва да сме като общество. За мен като председател на Държавната агенция за закрила на детето е изключителна чест да ви наградя и да ви благодаря за спасените детски животи, за спасените човешки съдби“, това каза д-р Елеонора Лилова, която отиде лично в РСПБЗН – Благоевград и връчи кристалната статуетка „Посланик на доброто 2021 г.“ на началника на пожарната гл. инсп. инж. Боян Кондуров.

И днес пожарникарите са си на работното си място. Казват, че не се чувстват герои, но са благодарни за признанието на Държавната агенция за закрила на детето, защото искат добрия пример да се показва и вярват, че във всяка една ситуация, когато се касае за детски живот и не само, никой не би останал безучастен.

снима: ДАЗД

Държавната Агенция за закрила на детето за трета поредна година ще отличи, ще покаже и ще разкаже за хората, които не са супер герои, но променят съдби с добрината си, с професионализъм и с отдадеността си на значими каузи. Те са нашите „Посланик на доброто 2021 г.“ Това стана ясно от прессъoбщението на ДАЗД.


Share Follow

Leave A Reply