Митнически служители задържаха близо 3 млн. таблетки лекарствени продукти при международна операция, ръководена и координирана от Европол и Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ.

В акцията с кодово име SHIELD II взеха участие 20 държави членки на ЕС.В рамките на 6 месеца – от 1 април до 15 октомври 2021 г. действията на Европол, ОЛАФ и националните власти бяха насочени срещу нелегалното разпространение на лекарства и допинг субстанции. През този период българските митнически служители са участвали в 51 задържания, при които са съставени актове за установяване на административни нарушения или са образувани досъдебни производства. При тези случаи са установени три групи медикаменти – стимуланти, продукти за еректилна дисфункция и прекурсори. Те са откривани при проверки на превозни средства на гранични пунктове, предимно във входящи превозни средства на границата с Турция, както и в пощенски и куриерски пратки, изпращани от България за страни от ЕС.
По данни на Европол в рамките на операцията са задържани над 25 млн. опаковки лекарства и допинг субстанции на стойност почти 63 млн. евро.

снимка: Агенция „Митници“

“За втора година провеждаме операция SHIELD и за втора година ОЛАФ участва и води целенасочени действия. Тъжно е да видим как престъпниците няма да се поколебаят да поставят здравето на хората на риск заради печалба. За щастие бихме могли да им попречим, като обединим усилията си с Европол и националните органи, както често правим. Ние най-добре защитаваме гражданите на ЕС от опасни или неефективни продукти, когато работим заедно и аз се гордея винаги, когато ОЛАФ може да действа като мост между различните национални органи“, коментира генералният директор на Европейската служба за борба с измамите Виле Итала.

Това стана ясно от прессъобщението на агенция „Митници“.


Share Follow

Leave A Reply