Очевидно празнично настроение е обзело новото правителство. В рамките на седмицата кабинетът отпусна 750 млн. лева за Ковид добавки, 450 млн. лева за енергийна помощ за бизнеса, по 60 лева добавка към пенсиите за шест месеца, еднократен финасов стимул за пенсионерите, които решат да се ваксинират, 54 млн. лева за медиците на първа линия и още в същия дух.

Коледа

снимка: БГНЕС

Докато министър-председателят беше в ролята на Дядо Коледа, част от министерствата се сдобиха със заместник-министри. Новината за назначенията обаче достигна до медиите в късните часове на денонощието, което неминуемо остави впечатление за желанието тази информация да бъде по-скоро подмината от общественото внимание. Не толкова хитрият ход обаче не даде очаквания резултат и избухна скандал заради част от назначенията, които се оказаха свързани с ДС.

Министерски съвет

снимка: БГНЕС

Тук е важно да припомним следното: когато Кирил Петков представяше ресорните министри, той заяви, че „министрите ще назначават заместниците си, за да не може отговорността да бъде размита“. Е, очевидно разпоредбата, която задължава премиерът да назначава и съответно да подбира зам.-министрите не е толкова лишена от смисъл, колкото Петков смята. В едно коалиционно управление, каквото избирателната система в България неминуемо предполага, не бива министрите да си избират заместниците, защото по този начин те се превръщат във феодали, обособени сами в себе си. Което дори да не „размие отговорността“, със сигурност ще доведе до опасност за властта, защото откъсва премиера от министерствата, които се капсулират и генерират власт, независима от навременната му санкцията. Е, дано младият премиер е научил урока си: Министрите не бива да са феодали, за да не се превърнем в държава от средновековен тип.

МС, Сандов

снимка: БГНЕС

Наред с наивната неопитност на младия министър-председател, нещо друго също започва да прави все по-голямо впечатление. Въпреки, че управляващата коалиция се състои от четири разнородни партии, все по-очевидно става, че лявото начало надделява. Щедрите „коледни подаръци“, мораториумът над цените на тока, парното и водата и забраната за увеличаване на цените на мобилните оператори, обявена от самата Корнелия Нинова, са красноречиви доказателства в тази посока. Очевидно „Продължаваме промяната“ си имат неочакван любимец сред коалиционните партньори в лицето на БСП. Това обаче създава огромен риск за стабилността на коалицията, защото другите две политически формации едва ли са във възторг. Ето защо най-вероятно Христо Иванов побърза да педрече преходен характер на новото правителство. Все пак справка в исторически план показва, че Христо Иванов не е склонен да бъде непременно надежден коалиционен партньор особено, ако не се върви в посоката, в която той иска.

Празничното настроение очевидно е завладяло новото правителство. Има обаче голяма опасност младият премиер да се подхлъзне на собствената си неопитност. А някои от партньорите му изглежда само това чакат. Освен това ситуацията притеснително започва да прилича на 1995-97 година, когато същата лява партия употреби един друг по-скоро наивен премиер. Какво се случи в резултат на това помнят всички…


Share Follow

Leave A Reply