Коледари, подаръци, богати трапези, украсени домове… Митове, легенди, предания или традиция е Коледа?

Празникът не случайно се отбелязва на 25 декември. Това е денят на зимното слънцестоене – денят с най-дългата нощ, след която денят започва да расте. Съвсем не е случайно избрано времето, в което се чества Рождество Христово. Христос се ражда в най-тъмната нощ, във времето, когато се извършва зимният преход на слънцето и дните са най-кратки. Той се явява, за да донесе истинската светлина на богопознанието и топлината на Божествената любов на хората.

Обичаят на Коледа да се посещават домовете на близки и приятели води началото си от призива към пастирите да разпростанят навред вестта за раждането на Спасителя.

Обичайните за Коледа подаръци, които хората си разменят водят началото си от даровете, които мъдреците принесли на Младенеца Христос. Тези дарове били злато, лаван и смирна. С времето обаче подаръците стават все по-практични и все по-материални.

Коледа

снимка: БГНЕС

Неизменно на трапезата най-главно място заемат хлябът и виното – елементите, които съставляват св. Причастие – Тялото и Кръвта Христови, които приемаме във вид на хляб и вино. Те са духовната храна, така нужна на човека, за да придобие безсмъртие и вечен живот. Към днешна дата духовната храна отдавна е отстъпила място на масата отрупана с ястия.

А от рано сутринта в много места на страната обичаят да обикалят коледари се е запазил. Те пеят коледни песни за здраве и берекет, а домакинът ги дарява с коледен кравай!


Share Follow

Leave A Reply