С одобрението на Министерския съвет ще бъдат отделени допълнителни средства в размер на над 34 хиляди лева за две национални програми за развитие на образованието, съобщи БНР.

Осем общински училища ще получат 8000 лева по първата програма – „Роден език и култура зад граница“.

Албания, Гърция и Сърбия са одобрили проекти на образователните институции с български неделни училища.  Учители и ученици от тези неделни училища ще могат да посетят различни исторически, културни и природни забележителности в България.

Те ще имат възможност да практикуват български език в местна езикова среда и да се запознаят с българската образователна система. Средствата ще се използват за дневни разходи на учители, транспорт, такси за посещения на музеи, галерии, постановки и др.

Допълнителни средства ще бъдат отпуснати и отделно по националната програма „Професионално образование и обучение“. Над 26 000 лева ще получат седем общински училища за разработване и актуализиране на типови учебни планове, учебни програми и национални изпитни програми за специалностите в професионалното обучение. Средствата ще бъдат разпределени по бюджетите на пет общини за 2021 г.


Share Follow

Leave A Reply