Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг реши да свика заседание на Съвета НАТО-Русия на 12 януари. По-рано пресслужбата на НАТО съобщи, че на 12-13 януари Брюксел ще е домакин на заседание на Военния комитет на НАТО на ниво началници на генералните щабове на страните членки на алианса, съобщава БНР.

снимка: БГНЕС

Във вторник генералният секретар на алианса каза, че НАТО предлага на Руската федерация да проведе заседание на Съвета Русия – НАТО в началото на 2022 г., за да се обсъди ситуацията в Украйна.

 

В същото време той подчерта, че НАТО никога няма да направи компромис с Русия относно правото на Украйна да „избере свой собствен път“ и да претендира за присъединяване към алианса, както и относно правото на страните от НАТО да защитават останалата част от алианса.

снимка: БГНЕС

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова вече заяви, че Москва е получила предложение от Брюксел да свика Съвет Русия-НАТО за обсъждане на ситуацията в Украйна.

Снимка: БГНЕС

Тя потвърди готовността на Русия за директен диалог с НАТО по проекта за споразумения за руски гаранции за сигурност, изключвайки по-нататъшното разширяване на алианса на изток и разполагането на системи за ударно оръжие в непосредствена близост до руските граници.


Share Follow

Leave A Reply