Работодателските организации на национално равнище искат среща с премиера Кирил Петков и спешно свикване на Консултативния съвет за национална сигурност. Причината е „изключително тежката ситуация с цената на електроенергията”, съобщи Нова тв.

Според организациите предложените мерки от министъра на енергетиката не работят в променената ситуация. Става въпрос за предложението за таван на компенсиране на енергийните разходи. Това според тях ще доведе до „опустошителни последици за икономиката ни”.

От работодателските организация заявиха че цената на електроенергията за небитовите потребители за първите два месеца на 2022 г. се очаква да е над 700 лева/MWh. Те допускат, че средните цени могат да надхвърлят 1000 лева/MWh.

През октомври Европейската комисия предостави възможност на държавите членки да предприемат действия на национално ниво за компенсиране на небитовите потребители на електроенергия. Исканията на българските предприятия са за компенсиране на 75% от разликата между действителната пазарна цена за съответния месец и цената по мораториума за бита.

снимка: БГНЕС

Позицията на работодателските организации е, че е наличен финансов ресурс за компенсиране на свръхвисоките цени на потребителите на електроенергия на свободния пазар. Това са извънредните печалби на АЕЦ, НЕК и други електропроизводители, извънредните приходи от ДДС върху свръхвисоките цени на енергията, излишъкът на ФНД „Сигурност на електроенергийната система“.

„Нещо повече – предвид баланса и себестойността на електропроизводството в страната ни българската икономика може да получи конкурентна цена на електроенергията и да се включи успешно в процеса на пренареждане и скъсяване на веригите на доставки. За целта следва да се възстановят надвзетите суми на предприятията и хората, които са ги произвели, вместо да се складират в места със съмнителна ефективност на разходването им”, уточняват от работодателските организации.

 


Share Follow

Leave A Reply