Надеждите на света, че началото на 2021-ва коронавирусът ще отстъпи и ще върнем живота си в нормален ритъм, се оказаха напразни.

Годината в коловоза на COVID-а се оказа като влакче на ужасите. Започна с посрещане на единственото оръжие за борба с коронавируса, с който светът разполага- ваксините. Тържествено се обявяваха колко дози от коя ваксина пристигат у нас.

Трудно се оказа решението на българина дали и коя ваксина да си постави. А избор имаше от всяка произведена. Само че народопсихологията ни категорично отричаше възможността -първа, втора и трета игла да ни спаси от заразяването с коронавирус. И докато западът удрано се ваксинираше, у нас се търсеха варианти да бъде убедено населението в безопасността и смисълът на Пфайзер, Модерна, Янсен…

Така при предишния редовен кабинет се създадоха „зелените коридори“ и безплатно, пред почти всяка болница в страната, хората можеха да си поставят ваксина. Леко по леко решението даде резултат и опашки се извиха пред всички лечебни заведения, които предлагаха имунизация. Вълната на желащи да се ваксинират набра скорост, но… Дойде служебният кабинет със служебният здравен министър Стойчо Кацаров, чиято първа задача беше да отмени „зелените коридори“. И неговото решение даде резултат, само че- негативен. И желащите да се ваксинират намаляха драстично. Никой обаче, който беше следил изявите на Стойчо Кацаров, преди той да оглави здравното министерство, не беше изненадан от действията му. Така се получава, когато в разгара на пандемия бъде назначен за здравен министър отявлен антиваксър.

снимка: БГНЕС

Осъзнавйки грешката си, Стойчо Кацаров редактира заповедта си за отмяната на зелените коридори. Но както казват старите хора: „след дъжд качулка“. А през това време COVID 19 ставаше все по-усточив, идваше с нови мутации и варинти, по- заразни и по-опасни. Светът мина през Делта-варинтът, който взе много жертви, постави здравната система под риск от оцеляване, препълни болниците и донесе по-строги мерки, рестрикции и Зелен сертификат.

Зеленият сертификат, който избра Европа – две ваксини, преболедувал- 6 месеца назад или ПСР – тест, у нас беше проформулиран на- две ваксини, преболедувал – едно година назад, антитела, ПСР или антиген…

А страната ни и към днешна дата държи класацията на най-нисък брой ваксинирани граждани срещу коронавируса.

С идването на новото правителство, дойдоха и новите заявки за справяне с пандемията. Парични стимули за пенсионерите, ако си поставят ваксина, бустерна доза, ваксинация и на деца и щадящи ги тестове, за да ходят на училище, въвеждането на зелен сертификат като вход за достъп до Министреския съвет- Нещо, което парламентът отказа да направи.

А това пък създаде напрежение в обществото- депутатите са оказаха по-равни сред равните. Докато на почти всички места в частния сектор хората работят с изискване за Зелен сертификат, Народното събрание не вижда причина това да важи и за депутатите.

На този фон в първите дни на 2022-ра България очаква официално да бъде обявен и „първият случай на заразен с Омикрон у нас“.

 


Share Follow

Leave A Reply