От днес започва да важи раздаването на финансовия стимул за ваксиниране при пенсионерите. Предвижда се възрастните хора да получат еднократна добавка в размер на 75 лева към пенсията си, ако си поставят ваксина. Трябва да отговарят на условието – две ваксини, плъс трета бустерна доза.

Парите ще бъдат изплатени със следващата му пенсия. Парична добавка в същия размер ще има и за онези, които започнат своя ваксинационен курс с първа доза през следващите месеци. За тези, които вече имат поставени две дози, стимул ще бъде изплатен след поставянето на третата.

Финансовият стимул за пенсионерите ще продължи до края на юни тази година. За него кабинетът отпусна 100 млн. лева по бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Пенсионерите не трябва да подават заявление за получаването на средствата, нито да изпращат зелен сертификат или други здравни документи до държавните институции. Информацията за хората, които имат право на еднократна добавка, ще се обменя всеки месец по служебен път между Националния осигурителен институт и Министерството на здравеопазването. Допълнителните средства към пенсиите ще се изплащат през месеца, следващ месеца, през който осигурителният институт е получил информация за лицата, имащи право да я получат.


Share Follow

Leave A Reply