5% ще бъдат увеличени заплатите на служителите в БНБ с изключение на тези на членовете на управителния съвет на банката, съобщава БНР, позовавайки се на бюджета на Централната банка за 2022 година, публикуван на сайта на Националната банка.

Гуверньорът, подуправителите и останалите членове на управителния съвет ще запазят настоящото си възнаграждение. Основната част от разходите на централната банка ще са свързани с функциите й по поддържане на паричното обращение и участието й в редица европейски организации.

снимк: БГНЕС

20 313 лева е възнаграждението на управителя на БНБ месечно. Това означава, че наследникът на настоящия гуверньор, чийто мандат изтече през юли миналата година, ще продължи да получава същата сума през 2022 година. Подуправителите ще продължат да получават над 17 000 лева месечно, а останалите членове на управителния съвет ще получават сума под 6000 лева.

Това е единствената група, които няма да получат увеличение на възнаграждението си, което по правило не трябва да се отклонява повече от 5 процента от възнагражденията за експерти на сходни позиции в други банки.

Оценката на БНБ обаче е, че в момента възнагражденията изостават спрямо тези в частния сектор. Така за група ръководен персонал средно заплащането ще надхвърли 7000 лева, а за специалистите – 3000, и за поддържащия персонал 1800 лева.

Разчетите на БНБ са направени при минимална работна заплата 650 лева и максимален осигурителен праг от 3000 лева, а актуализацията на възнагражденията на служителите е свързана и с инфлационните процеси в страната. По-голямата част от ръста на общия разход за персонал обаче отива не за увеличение на възнагражденията, а за кадрово израстване.

Снимка: БГНЕС

Бюджетът на централната банка за годината възлиза на 136 милиона лева, което е минимално увеличение спрямо 2021 година. Част от тях са заради участието на БНБ в редица европейски институции, както и за осигуряването на по-добра защита и подобряване на софтуерните продукти, използвани от банката, посочва БНР.


Share Follow

Leave A Reply