Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев заяви, че мораториумът върху цените на тока, водата и парното не е пазарно решение. Той не знаел как от партията му са го предложили, затова и не гласувал. „Според мен е много глупаво”, уточни Добрев пред Нова тв.

снимка: “Булгаргаз“

Във връзка с изтеклия договор за азерски газ, той смята, че „някой иска да вземе милиардите оборот на „Булгаргаз” месец, след като беше сформирано правителство“.

„Според нас се правят опити да се навреди на интересите на „Булгаргаз” – на държавното дружество. Защото в този сектор има много големи частни интереси. „Булгаргаз” е с най-голям дял в българския пазар на газ”, посочи той.

Според него управляващите вместо да взимат решения правят „нескопосани обяснения” какво се случва.

„Моята хипотеза е, че новото правителство – премиер, вицепремиер, министър на енергетиката вероятно са извикали изпълнителния директор на „Булгаргаз” и са поискали договора. Те са управляващи – имат право. Осем години този договор не изтече – виждате, само седмици, след като беше сформирано правителство – договорът се появи в медиите”, коментира още депутатът.

Той обясни, че след като започнат заседанията на комисията по енергетика в парламента ще попитат дали има писмо от азерска страна, което твърди, че изтичането на клаузите от договора нарушава интересите на азерската страна.

Депутатът уточни, че такова писмо съществува, но те не са го виждали. „Имаме информация от азерска страна, че те са изключително разочаровани и са притеснени. Това, което знам, е че в това писмо се иска българската държава да предприеме всички действия, за да накаже виновните. Този въпрос е много съществен”, заяви той.

Според Добрев е възможно „Булгаргаз“ да загуби договора си. Ако това стане, договорът ще бъде взет от „онези, които искат да вземат милиардите.“

Според него е рано да се иска вот на недоверие към кабинета, тъй като правителството има нужда от ориентация.

 


Share Follow

Leave A Reply