Засега не се предвиждат въвеждането на допълнителни ограничения, освен увеличаване на контрола на влизащите граждани в страната. Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на срещата на здравните власти днес, съобщи Нова тв.

Ще продължи наблюдението на разпространението на варианта Омикрон, съобщават от Министерството на здравеопазването.

Доц. Кунчев подчерта, че е готов да предложи актуализация на противоепидемичните мерки.

Предстои актуализация на заповедта за влизане в страната. Лица пристигащи у нас от страни, попадащи в „червената зона“, освен сертификат за ваксинация или преболедуване, ще трябва да предоставят и отрицателен резултат от PCR тест. Тестът трябва да е направен до 72 часа преди влизане в страната. В противен случай влизащите в България граждани ще бъдат подложени на 10-дневна карантина.

Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова сформира пандемичен комитет в здравното ведомство. Задачата му е да координира и анализира контрола на въведените в страната противоепидемични мерки. Заместник министъра доц. Георги Йорданов ще ръководи комитетът. В състава му влизат представители на ръководството на МЗ, главният държавен здравен инспектор, представители на регионалните здравни инспекции и на спешната медицинска помощ.


Share Follow

Leave A Reply