„Намираме се в началото на първата пълна сесия на 47-ото Народно събрание. България е в ситуация на ценова криза, неотшумяла политическа криза, на прага на икономическа криза и нова вълна на здравна криза. Заявките за разходите на новото редовно правителство са симптом за първи крачки и към финансова криза. На фона на тези предизвикателства, първото усилие, което партиите в 47-ото Народно събрание трябва да положим, е да създадем възможност за постигане на национално единство по отношение на основните теми пред българското общество. Нито една от партиите в настоящия парламент няма мандат да взима и да налага еднолични решения. Нещо повече – 47-ото Народно събрание излъчи разнородно мнозинство, което не е сплотено от обща идеологическа и политическа логика, а е плод на необходимостта от създаване на редовно правителство. Парламентарната група на ГЕРБ – СДС осъзнава ролята си на монолитна опозиция на това разнородно мнозинство. През тази сесия на настоящия парламент ние ще положим всички усилия, както да бъдем коректив на управлението, така и да предложим опита, експертизата и идеите си за по-бързото възстановяване на страната от тежката ситуация, в която се намира. Готови сме да водим диалог с мнозинството, стига партиите, които участват в него, да са осъзнали, че и нашите избиратели са български граждани и очакват не само заявки, а и действия“. Това гласи декларацията на ПГ на ГЕРБ – СДС, прочетена днес от парламентарната трибуна от председателя на групата Десислава Атанасова.

Атанасова, Иванов

снимка: БГНЕС

„България за първи път влиза в нова бюджетна година без бюджет. И това е най-важната задача пред парламента и правителството през настоящата сесия. Бюджетната рамка, която ще бъде приета, ще покаже и потенциала на настоящото управление да се справи с различните кризи, които всеки ден нанасят щети върху българското общество. За съжаление все още нямаме яснота по отношение на намеренията на правителството. Наблюдаваме симптоми на неосъзнаване на сложността на ситуацията, в която се намираме и пориви на авантюризъм, безотговорност и бездействие. Министрите не са готови с разчетите, не е ясно колко ще е инфлацията и дефицита, за първи път няма повишение на МРЗ и пенсиите от началото на годината, а заявките за 4 моста над Дунав, 3 тунела под Стара планина и други инфраструктурни проекти звучат нелепо. Темите за Еврозоната и за Плана за възстановяване отсъстват напълно от дневния ред на правителството, отсъстват и диалогът и грижата за най-ощетените от кризите. Различните кризи няма да се решат от само себе си. В подобни моменти са необходими редица политически действия, които не винаги носят дивиденти и аплодисменти, за тези които ги прилагат“, посочват още от ГЕРБ.

снимка: БГНЕС

„В началото на 2022 година, пред България има два пътя. Първият е на задълбочаване на различните кризи в обществото. Вторият е на изграждане на условия за общо национално усилие, което да спомогне за тяхното преодоляване. Като опозиция ние сме готови да участваме само във втория път, който дава възможност за преодоляването на кризите и предотвратява тяхното задълбочаване. В тази си роля ние няма да толерираме бягането от отговорност, търсенето на повърхностни и хаотични решения, които не решават, а задълбочават проблемите и самоцелни опити за конфронтация и разделение в обществото. Ние ще предлагаме решения на различните кризи, но от мнозинството зависи, дали ще приема нашите идеи и ще се възползва от възможността да изгражда национален консенсус по важните теми. След три парламентарни избора в рамките на една година и след излъчването на редовно правителство преди месец би трябвало да сме наясно, че безвремието на служебните и предизборни управления свърши. Днес е време за решения, за носене на отговорност и за стабилна перспектива пред страната ни. Време е настоящото правителство да представи управленската си програма, да потърси обществено съгласие по нея и да се опита да я осъществи. За съжаление, все още част от партиите в четворната коалиция и министрите излъчени от нея, не осъзнават ролята си на управляващи и продължават да се държат така, все едно се намират в предизборна кампания или в опозиция. Това е предпоставка за управленски провал, защото подобно поведение говори за политическа дезориентация, а оттам и за невъзможност за взимане на адекватни решения. Затова ще ви припомня – нито сте в опозиция, нито се намирате в предизборна кампания – вие сте управляващи и носите отговорност за всичко, което се случва в политическия, икономическия, социалния и културния живот на страната, заяви още Атанасова от парламентарната трибуна.


Share Follow

Leave A Reply