Очевидно премиерът Кирил Петков не е изтеглил новогодишния късмет за добри коалиционни партньори. Едва седмица в новата 2022 година и ИТН и квотата на президента в кабинета показаха лошия си нрав, създавайки допълнителни проблеми на фона на и без това меко казано проблемната политическа обстановка. Ако съдим по поведението на коалиционните партньори, изглежда, че началото на новата 2022 година предвещава скорошен разпад на правителството.

След като в сряда здравната комисия реши зелените сертификати да влязат в сила и в Народното събрание, коалиционните партньори от ИТН заедно с опозицията в лицето на “Възраждане” поискаха отмяна на решението на комисията. Очевидно позицията на “Продължаваме промяната” и на ИТН по темата със зеления сертификат коренно се различава. Това означава ли, че тази тема не е била обсъждана по време на преговорите за съставяне на правителство? Едва ли. По-скоро ИТН усещат, че правителството все повече се пропуква под тежестта на кризата. По тази причина „Има такъв народ“ отново се качват на вълната на сигурния антиваксърски вот, за да си осигурят парламентарен живот и занапред. Очертава се и ново обединение – между ИТН и „Възраждане“, които изглежда обслужват и ползват едни и същи електорални нагласи.

Петият елемент в коалицията – квотата на президента – също започна да играе за себе си в предизборен дух. Независимо, че посрещнахме новата година с ново правителство, Бойко Рашков очевидно още се чувства като служебен министър, организиращ избори. След като беше извикан от Прокуратурата на разпит заради медийните му изказвания по казуса „Хемус“, Рашков реши да си върне за създаденото неудобство реципрочно, поне според него, като МВР извика на разпит бившия премиер Бойко Борисов. Не трябваше ли да оставим политическия реваншизъм и предизборните трикове в изминалата година? Явно министър Рашков още не се е оттърсил от ролята си на служебен министър и изпитва трудности да изпълнява отговорностите на министър в редовен кабинет, където има реална работа за вършене в полза на обществото, а не само на интересите на президента.

Стефан Янев също не пропусна да създаде напрежение в коалицията.
В публикация във Фейсбук той заяви, че дебатът за увеличаване на натовското военно присъствие у нас „има потенциал да доведе до нежелано нарастване на напрежението в региона“. Тогава Янев потвърди, че разговори за това се водят, но решение не е взето.
Дни по-късно Кирил Петков се разграничи от военния си министър, като заяви, че изказаното становище не е позиция на правителството, а лично мнение на Стефан Янев. Очевидно и Стефан Янев притежава необичайната способност на президента Радев да създава международни скандали, които някой друг впоследствие се налага да потушава. В този ред на мисли може би би било разумно с Новата година да дойдат и някои рокади в кабинета, за да си спести Кирил Петков някое излишно главоболие. Това, разбира се, няма да се случи. Дори да иска, Петков не може да си го позволи – по-добре президент в управлението, отколкото президент в опозиция.

По всичко личи, че партийните интереси отново надделяха. Партньорите усетиха приближаващия край и всеки се спасява, както си може. Интересното тук е, че този сценарий би бил единственият благоприятен за „Продължаваме промяната“. От строго партийна гледна точка е по-добре кабинетът да се разпадне скоро, но ПП да има шанс да оцелее в един следваш парламент. Защото, ако коалицията успее да се задържи за по-дълго, непременно коалиционните партньори и президентската квота ще изчерпат доверието в ПП и Кири Петков напълно. Изглежда, че 2022-ра година ще премине под знака на проклятието на коалициите…


Share Follow

Leave A Reply