Темповете на поскъпване на имотите изпреварват ръста в доходите на домакинствата, а това може да доведе до невъзможност да се изплащат кредитите. Прогнозие за тази година са за успокояване на пазара на жилища и по-бавен ръст в покачването на цените на имотите, прогнозират експерти пред БНР.

До 20% са поскъпнали имотите през миналата година. През 2022 експертите очакват пазара да се успокои, а ръстът на цените да бъде овладян до не повече от пет, шест процента.

Първите индикации за това се очакват около средата на годината, прогнозира Ирена Перфанова, заместник-председател  на Националното сдружение „Недвижими имоти“.

„Специално пазарът за ново строителство започва да влиза в някакво равновесие, освен ако не продължи ръстът на строителните материали. Ако в средата на годината нататък започне да се вдигат лихвените проценти, това ще е първата индикация, която ще подаде сигнали, че най вероятно ще започне укротяването.“

Търсенето остава по голямо от предлагането като интересът е насочен към двустайни жилища за инвестиция и три-четиристайни за собствено ползване.

Перфанова съветва купувачите да внимават за цената и да пресмятат дългосрочно възможността си да се издължават.Темпо


Share Follow

Leave A Reply