Министерството на външните работи следи ситуацията в Казахстан, като към този момент в българското посолство в Нур Султан не са постъпвали искания за евакуация от български граждани, съобщава БГНЕС.

снимка: Zakon.kz

Мисията ни е в контакт с наши сънародници, които пребивават временно или постоянно на територията на страната, и в готовност да окаже съдействие при необходимост, казаха още от външно министерството. В отговора до БГНЕС на въпроса дали България възнамерява да оттегли служителите на посолството ни, министерството заяви: В столицата на Казахстан Нур-Султан обстановката към момента е спокойна, като служителите на мисията ни са извън опасност.

снимка: МВнР

В четвъртък външно министерство препоръча на българските граждани да се въздържат от пътуване до Казахстан, както и от вътрешни пътувания в рамките на територия на страната.

На следващия ден президентът на страната Касим-Жомарт Токаев издаде заповед за откриване на огън без предупреждение.

А днес САЩ обявиха, че са разрешили на служителите си от генералното консулство в Алмати, чиято работа не е спешна, да напуснат консулството, както и членове на семействата им, припомня БГНЕС.


Share Follow

Leave A Reply