Министърът на електронното управление Божидар Божанов заяви, че личните карти с чип доста отдавна трябваше да ги има.

Процедурата стартира първо през 2015 г., след това през 2018. В момента, за съжаление, е „забила” в Съда в Люксембург. Това коментира министър Божанов пред Нова тв.

Божанов обясни, че целта на личните карти с чип е да бъдат използвани за четци. Другата цел е формална –  Европейската комисия изисква всички лични документи да имат носител на информация, както е при паспортите.

По думите му подмяната на личните документи няма да е задължителна и личнита карта с чип няма да замени международния паспорт. Той се изисква за държави извън ЕС, затова и ще остане.

Идеята на този тип лична карта е да няма хартиени документи с печат или с подпис.

Ще бъде въведена електронна идентификация, за да могат гражданите да заявяват услуги онлайн, без да ползват електронен подпис. Например, с телефон, ще може да се влезе в определена система и да се заяви услуга.

снимка: БГНЕС

„Ще се въвежда поетапно. При телефоните ще бъде най-бързо – планирали сме го до шест месеца. С личните карти – малко след това. С пощите реформата ще е малко по-дълго време, вероятно – догодина”, уточни министърът.

За тези, които нямат възможнот да използват онлайн услугите, гишетата ще бъдат запазане. В администрацията ще има съкращения, но това няма да е заради електронните услуги.

„Съкращенията ще бъдат когато оптимизираме функцията на администрацията. Няма да режем от щатните бройки, само защото някой е решил, че нещо не му трябва”, каза още Божанов.

Той коментира и печатите, които според него са механизъм отпаднал от смисъл.

„Няма ги в закон почти никъде, но продължават да се изискват. Идеята е със закон да забраним тяхното изискване и да въведем санкция, ако някой изиска печат. Няма нужда тя да е голяма, но е важното да я има”, заяви той.

снимка: БГНЕС

Министърът добави, че трудовата книжка също ще отпадне със сигурност, но в случая на решения са подложени по-специфични въпроси свързано с това. Затова премахването на този документ може да отнеме малко по-дълго време.

Министър Божанов съобщи, че Министерството на електронното управление ще осигури системата за електронното гласуване.

„Вече има разработено техническо задание, което трябва да бъде прието съвместно с ЦИК”, заяви той. Дали ще се използва за реални избори решението е на Народното събрание.

 


Share Follow

Leave A Reply