„Не разбирам какво налага свикването на КСНС, след като има изграден национален консенсус в България по темата за РСМ и никой не е заявил намерение да разруши този консенсус и да предложи нов. Със свикването на КСНС може да бъде счупен този консенсус, аз не знам дали не е това целта. Президентът Радев очевидно е поемал някакви ангажименти по време на двете служебни правителства и сега се опитва да прехвърли отговорността върху политическите партии за неуспеха за неизпълнение на тези ангажименти“.

снимка: БГНЕС

Това заяви пред БНР депутатът от ПГ на ГЕРБ-СДС Даниел Митов, заместник-председател на ГЕРБ и бивш министър на външните работи.

Според него Румен Радев е длъжен да поддържа консенсуса по темата „Северна Македония“:

„Трябва да се води и много активен разговор с ЕК, така че да стане ясно, че ЕС не може да си затваря очите по отношение на неизпълнението на Договора за добросъседство от страна на Скопие и трябва да застане на страната на България. Постепенно да започне да разбира, че в предстоящата преговорна рамка е необходимо да се включат изискванията на България като част от преговорния процес“.

Според Митов, заявената визита на премиера Кирил Петков в РСМ на 18 януари е жест, който дава основание да се мисли, че има намерение да се промени българската позиция.

„Когато се прави такъв жест, е важно да се обясни дали това ще промени нещо, а не да се оставят възможности за спекулации, появяват се намерения от трети страни, които не кореспондират с реалността“.

снимка: БГНЕС

Даниел Митов коментира и конфликтът на ГЕРБ с вътрешния министър Бойк Рашков. По думите му, Рашков ще трябва да доказва твърденията срещу партията, че 30-40% от парите, отпуснати за строителството на магистрала „Хемус“ са отивали в ГЕРБ, в съда. Няма да може да ги дощаже, уточни Митов.

 


Share Follow

Leave A Reply