Очаква се случаите на COVID-19 в страната през следващите дни да се увеличат. Важното в случая е не колко ще са те, а колко от заразените ще имат нужда от хоспитализация.Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова по Нова тв.

Corona Virus mutation covid-19 illustration with dark blue brain cell background

„Не може да се каже колко точно ще бъде повишението и колко дълго ще се задържи. Данни от ЮАР показаха, че доста бързо задържащи се случаи на едно плато започват да спадат, но не сме сигурни при нашите условия как ще протече ситуацията. Омикрон тръгна с много оптимизъм – за това как протича леко и как ще се разминем с хрема и болки в гърлото, но и нашите, и световните данни показаха, че има случаи с по-тежко протичане”, заяви още тя.

Тъй като е ясно, че имунитетът не издържа достатъчно на Омикрон, тя е категорична, че ваксинираните до момента трябва да си поставят бустерна доза.

Според нея е спорно дали всички участници във вчерашния (10 януари 2022 г.) КСНС трябва да бъдат под карантина:

„Зависи от разстоянието на което са били присъстващите, но по въпросът за риска за заразяване зависи от това дали са били с маски и дали вирусът е Делта или Омикрон. За Омикрон е изчислено, че 75% от хората в едно помещение могат да бъдат заразени“.

Тя е убедена че от софийската РЗИ ще направят проучване и ще решат дали всички са били контактни“, заяви Христова.


Share Follow

Leave A Reply