Бундесратът на Германия одобри нови правила за карантина за заразени с коронавирус и контактни лица, съобщи „Дойче веле”. Съгласно гласуваното решение, контактувалите с носители на коронавирус се освобождават от задължителна карантина при наличието на бустерна доза ваксина. Продължителността на карантината при заразяване се намалява с цел избягване на недостига на персонал в редица сфери, в случай на рязко увеличаване броя на заразените. Според новите правила карантината може да приключи след седем дни при наличието на отрицателен PCR или бърз тест.

снимка: БГНЕС

Министърът на здравеопазването на Германия Карл Лаутербах отбеляза, че пандемията е достигнала „повратен момент”. Според него, става въпрос за това дали обществото ще успее да се справи със ситуацията по начин, че проявата на епидемията в бъдеше да се сведе единствено до спорадични огнища и малко на брой смъртни случаи.

Министърът отново призова сънародниците си да си поставят ваксини, включително и бустерни дози. По данни на института „Роберт Кох”, почти две трети от пациентите с коронавирус в интензивните отделения в Германия не са ваксинирани срещу COVID. От почти 9 000 пациенти с установен ваксинационен статус 62% са били неваксинирани. Други 10% от болните с коронавирус са непълно имунизирани (възстановени без ваксина или не са напълно ваксинирани). 28% от пациентите с COVID на интензивно лечение са напълно ваксинирани или дори са получили бустерна доза.


Share Follow

Leave A Reply