Националният план за справяне с пандемията, който кабинетът обяви през седмицата предвижда четири стъпки. Пред БНТ обаче депутатът от ПГ на ГЕРБ и бивш директор на „Пирогов“ Асен Балтов каза, че той е прах в очите на хората.

Проф. Балтов смята, че пандемичния план не е съобразена заболеваемостта на медицинския персонал, а базата за оценка на ситуацията е 14-дневна – твърде дълъг период при положение, че при Омикрон броят на случаите расте експоненциално. Според него през последните пет дни имаме повече нови случаи на коронавирус, отколкото в най-големия пик на третата и на четвъртата вълна.

В плана е заложено запълването на над 1200 интензивни легла, а през последните вълни сме стигали до над 800 настанени в интензивните сектори – тоест изчаква се прекалено дълго преди да се въведат най-строгите ограничения, казва още бившият шеф на „Пирогов“.

Според Балтов трябва да се въведе задължителна ваксинация за лекари, социални работници, учители, военни, полицаи. Той призова всички да се ваксинират и да спазват мерките.

Според Асен Балтов са необходими и нови по-добри тестове за учениците. Сегашните не са достатъчно ефективни и хващат много малко от случаите, категоричен е проф. Асен Балтов.

Според Асен Балтов мерките у нас трябва да са по-затегнати, защото нямаме достатъчна защита срещу Омикрон. Освен това все още никой не може да каже дали новият щам се кара леко.

Все пак новият план на правителството е по-добър от плановете за справяне с пандемията на на служебното правителство, отбеляза Балтов. Той изрази надежда, че планът ще бъде коригиран, когато се отчетат пропуските му.

 


Share Follow

Leave A Reply