„Имаме положителен отзвук от европейския комисар по правосъдие да се отмени законът, свързан със „златните паспорти“. Това каза в студиото на „Тази събота и неделя“ по bTV министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

снимка: БГНЕС

„Министерството на правосъдието установи значително ниво на злоупотреба, така че за нас не виждаме смисъл да има подобна схема“, добави той.

Даниел Лорер разви теорията, че инвеститорите са се отказали от България, защото им е пречело голямото ниво на корупция и липсата на специалисти. Според него сега имаме поток от инвеститори и такива, които се връщат. Турски инвеститори, които искат да правят превозни средства у нас, напреднали форми на влакна. Не само да си пренесат завода, а да пренесат технологичните си разработки и да работят с нашите научни институти и да остава производството“, добави Лорер.

Той добави, че неговото министерство ще работи в тясна връзка с МОН: „Важно е България да промени позицията си – иновациите да работят с МОН, за да има повече кадри и по-образовани, за да дойдат по-качествени компании.“

Лорер изтъкна и че по отношение на ББР правителството си е свършило работата.

„В ББР всичко е спокойно – това беше нашата мисия – да се подпомага малкият и средният бизнес. Направихме помощ за енергийния сектор, остава за розоварите, ресторантьорите и др. Първите пари от Плана за възстановяване и устойчивост ще са за индустриалните зони – възнамеряваме да се развиват в нови региони, където има интерес“, обясни Лорер.

Министърът коментира и протестът на „Възраждане“ срещу зеления сертификат.

„Смъртта у нас е най-високата от края на Първата световна война и от испанския вирус. Да си играеш със страха на хората и да ги накараш да щурмуват институцията, която пази демокрацията, това не го разбирам“, заяви Лорер.

Според него и от инвеститорите се чува въпросът кой ще работи в заводите им – затова високата ваксинация е важно условие, за да дойдат инвестиции.

 


Share Follow

Leave A Reply