Министърът на образованието Николай Денков заяви, че новият план за справяне с пандемията, позволява присъственото обучение да бъде спряно там, където това е необходимо. Ако има проблем с паралелка, с училище те се затварят локално. Няма да бъдат затворени училищата в цялата страна.

снимка: БГНЕС

„Децата да завършат учебния срок присъствено в училище – такава амбиция си е поставило министерството на образованието“, заяви министър Денков по БНТ.

По думите му броят на карантинираните в училище се е увеличил три пъти през последните седмици. „Въпреки това общият им дял остава нисък – около  2% до 3% от паралелките са под карантина, така че броят на болните деца изобщо не е толкова висок, колкото изглежда отстрани. Почти 50% от учителите са ваксинирани, а около 15% от учениците в гимназиите са ваксинирани или преболедували „, заяви Денков.

.

Той заяви, че ваксинирането на ученици и учители ще остане доброволно, доколкото това зависи от него.

„Задачата ни е максимално добре да организираме учебния процес като се грижим за здравето на учениците и учителите, да не позволяваме да се разболяват учителите, по начин, който не можем да овладеем след това. Няма как да има присъствен процес ако има много болни учители.“ – заяви Денков – „Затова масовото тестване остава един от малкото инструменти, с които разполагаме.“

Денков добави, че до края на януари са осигурени тестове за учениците. Той уточни, че тестовете за учениците не са толкова ефективни, колкото са лабораторните тестове. Според него важното е да се предотврати възникването на огнища, а не да бъде засечен всеки болен. Той уточни, че в новата поръчка на министерството на здравеопазването ще са включени тестове с по-висока чевствителност, които ще бъдат още по-точни.

Денков се надява, че когато се осигурят достатъчн тестове, учениците ще се тестват по два пъти в седмицата, а не по един път както е сега.

„Очакванията са, че Омикрон ще доведе до повече болни деца в училище, но това не е нещо извънредно, защото процентът заболели деца се увеличи леко и при навлизането на Делта“ – заяви още Николай Денков.

Според него новото, с което трябва да се справим и много бързото нарастване на новозаразените. Няма да има удължаване на учебният срок, ако не се появят форсмажорни обстоятелства. Тези ученици, които са пропуснали материал, ще имат възможност на наваксат през лятото.

снимка: БГНЕС

Обмисля се новата учебна година да започне с десет дни по-рано – на 5-и септември, за да има време за предговор и наваксване на материала. Това ще бъде осъществено само при консенсус в обществото.


Share Follow

Leave A Reply