Русия може да увеличи доставките на природен газ за Европа, заяви руският вицепремиер Александър Новак в интервю за държавната телевизия Россия 1, цитиран от БНР.

Според Новак Русия разполага с достатъчно ресурси за увеличаване на доставките на газ за Европа. Необходимо е време и инвестиции, казва пред руската телевизия вицепремиерът. Така че са необходими прозрачна политика за продажби на европейския пазар и дългосрочни договори, казва още Александър Новак.

Русия осигурява около 40% от газовите доставки за Европа. Редица страни от ЕС в периода от септември до декември 2021 г. обвиниха „Газпром“, че ограничава доставките на газ за Евросъюза в период на пикови цени на енергията.

Новак отбеляза, че Русия е изпълнила всичките си дългосрочни договори за доставки миналата година. Освен това доставихме много повече за Германия, за Турция, за други държави, които избраха своите обеми, каза Новак.

Според него причината за енергийната криза е недалновидна политика на ЕС и ЕК, които през последните няколко години просто целенасочено отказваха дългосрочни договори, за да се намали зависимостта от Русия, каза Александър Новак.

В отговор от „Газпром“ казаха неведнъж, че доставките за ЕС през есента на миналата година са се увеличили в сравнение със същия период на миналата година и че всички договорни задължения са изпълнени изцяло, съобщват още БНР.


Share Follow

Leave A Reply