Омикрон ще доминира у нас до края на седмицата. Това заяви математикът проф. Николай Витанов пред Нова тв.

„Първото нещо, което той ще предизвика, е достигане на 10 000 случая на ден. Има време това да се случи. Не се очакват резки пикове, защото пожарът не гори равномерно. Дори и да има такива, това няма да продължи повече от 2-3 дни”, заяви още той.

Витанов потвърди, че след като стане доминиращ, Омикрон ще се задържи 2-3 седмици, след което броят на случаите ще намалеят. „Т.е. очакванията са, че през втората половина на февруари ще сме преминали максимума и ще вървим надолу”, посочи математикът.

По думите му се очаква бавно влошаване на ситуацията с COVID-19. Той уточни, че там където заболеваемостта легла все още има, а където е по-ниска леглата намаляват.

В Северна България най-неприятна е ситуацията от със заетостта на интензивните легла. Това са градовете Силистра, Русе, Велико Търново. Там заетостта е 72.5%, но ако не се вземат мерки, тя ще достигне и 80%.

Витанов смята, че дали ще бъде наложен локдаун или не, е несамо медицинско, но и политическо решение.

„Системата е изчислена така, че дори да станат 80%, може да издържи още известно време. Тоталният локдаун обикновено за 10-ина дни променя картината. В тази вълна скоростта на запълване на леглата не е била над 2% на ден, така че очакванията са да не се достигне до 100% запълване. Този резерв от 20% не може да се изгори за един ден”, обясни той.

Витанов уточни, че ситуацията в Северна България с интензивните легла може да бъде удържана.

 


Share Follow

Leave A Reply