Министърът на образованието и науката акад. Николай Денков заяви, че ще предложи да бъдат обявени девет неучебни дни. Това ще бъде обсъдено този петък на Отраслов съвет.

Той обясни от кога предлага да започнат тези неучебни дни: „31 януари е понеделник и това означава, че се включват съботата и неделята преди него – 29-и и 30 януари, 4 февруари е учебният ден, който ще бъде обявен за неучебен, 5-и и 6-и са събота и неделя, и децата са си вкъщи“. Това означава, че се предвижда учениците да са на училище на 7 февруари, когато започва и вторият учебен срок, ако няма забрана от страна на Министерството на здравеопазването, каза министър Денков.

 


Денков заяви още, че той има правомощията да обяви такива неучебни дни и че ще се възползва от тази възможност.

„Досега затварянето на училищата винаги е било от страна на Министерството на здравеопазването и във връзка с епидемичната обстановка, те ще имат такава възможност. Една от причините да предлагам точно този период за неучебни дни е, защото има очаквания тази седмица да бъде близо до върха на настоящата вълна от коронавируса“, каза министър Николай Денков.

Той посочи, че има различни мнения сред родителите за присъственото обучение. Денков уточни, че между 12 и 15 процента от учениците учат неприсъствено вкъщи, основно по желание на родителите или по тяхно собствено желание, когато са гимназисти.


Share Follow

Leave A Reply