Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че не е изненада рекордно високият брой на новозаразени с COVID-19 у нас.

„Това, което се случваше преди 2-3 седмици в Западна Европа, вече залива източната част. Средната заболеваемост в Европа е над 2000-3000 над 100 000, тепърва в следващите седмици ще продължи нарастването в броя на случаите“, прогнозира доц. Кунчев в пред БНТ.

Доц. Кунчев уточни, че Омикрон успя частично да заобиколи имунитетът от ваксините и така защитата е спаднала до 70%, но при поставена бустерна доза защитата е 70-80%.

Той е на мнение, че първо трябва да бъдат осигурени достатъчно ваксини за бедните страни и не би следвало богатите да си правят трета-четвърта бустерна доза.

Според Кунчев има вероятност с варианта Омикрон да се сложи край на пандемията.

Омикрон ще привикне към нашия организъм и ще стане заболяване, с което ще се срещаме всяка година. Надяваме се, че след летния сезон той ще влезе в едно русло, в което дали ще се заразиш не е толкова важно.

Той уточни, че наличност има и от трите ваксини и че почти никъде в Европа не се практикува да има избор на ваксини.

Според него слюнчените тестове за ученици не са най-чувствителните, но са с леко приложение и са най-подходящи за скрининг. Той допълни, че най-вероятно ще се наложи на места учениците да преминат на онлайн обучение.

Ритаме срещу зеления сертификат, който сме го разширили безкрайно – и за антитела, и за преболедуване, където никъде го няма. Обвиняват ни за неща, които не са въведени, заяви здравният инспектор по темата за недоволството и протестите за отпадане на зеления сертификат.

До края на февруари надали ще се промени срокът на сертификатите. Но в цяла Европа се променя, така че рано или късно, неминуемо и ние ще минем към това, ще изравним, уточни още доц. Кунчев.


Share Follow

Leave A Reply