Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва пред депутатите в Народното събрание. Още на втория абзац от речта на държавния глава обаче представлението му остана почти без публика, след като депутатите от ПГ на ГЕРБ напуснаха залата при първите акорди на любимата песен на президента за „гражданския бунт през 2020 година срещу мафиотизацията на властта“. 2020 обаче отдавна отмина, отминаха няколко поредни избори, служебни правителства, а проблемите на българските граждани единствено и само се задълбочават.

Разбира се, и затова президентът има готова фраза – „старият режим е в миналото, но демонтажът на завещания властови модел ще отнеме време“. Тоест все още неизлезли от прехода от комунизъм към демокрация, Радев ни вкара в още един преход – преход в прехода – от „лошата демокрация“ към „Радевата демокрация“. Както всички добре знаем обаче не ни бива много в преходите. И както, ако сме забравили, скоро ще си припомним – преход е просто политически коректно наименование за лошо управление, водещо до икономическа и социална криза, предпоставяща обедняване на вече бедните и обогатяване на вече богатите.

От речта на президента стана ясно и друго:

„Мой дълг като държавен глава е да връщам дневния ред към дългосрочните цели на нацията, далеч отвъд хоризонта на политическите мандати: овладяването на демографската криза; справянето с бедността и неравенствата; повишаването на стандарта и качеството на живот; духовното развитие; гарантирането на суверенитета и сигурността; отстояването на националните интереси и достойнство; утвърждаване на позитивния образ на страната ни навън.“

Интересно как ще се справим с демографската криза, след като, благодарение основно на водента от президента и неговите служебни правителства политика, държим твърдо първото място по смъртност от коронавирус; как ще се справим с бедността на фона на икономическата криза – благодарение на усилията отново на служебните правителства с обратен знак – дори Планът за възстановяване още не е одобрен и ни беше върнат позорно с над 40 забележки; гарантирането на суверенитета и сигурността също е в „точните“ ръце – все пак Румен Радев е президентът, който заяви в национален ефир, че „Крим е руски“; позитивният образ на страната ни също е гараниран – превърнахме се в пример за „най-отговорната“ нация (наред, разбира се, със сърбите и румънците) като мнозинството отказаха да се ваксинират, горяха маски и скандираха плътно зад Радев или Костадин Костадинов или някой друг иначе „изключително отговорен“ политик на всеки протест в разгара на пандемията.

Снимка: Марица Автор: Наташа Манева

И въпреки че повечето политически анализатори са на мнение, че през втория си мандат Радев ще се обърне на 360 градуса и най-после ще влезе в конституционната си роля, по-вероятно е президентът да се „преобърне на лоста“ само за да се върне в изходната си позиция – на борец срещу лошото управление на правителството, което и да е то. Да, на президента този път не му предстои борба за втори мандат, но въпреки че не знаем докъде точно се разпрострират политическите му амбиции, със сигурност знаем, че ги има.

„Ще продължавам обаче да бъда критичен, когато намирам решенията на законодателната и изпълнителната власт за неправилни“ – не, тук не става въпрос само за градивна критика. Както вече видяхме, въпреки че този път Радев има приятелско правителство от другата страна на булеварда, всеки опит за еманципация, ще бъде съответно адресиран и наказван. А особено, когато наближи краят на мандата, приятелското правителство (ако оцелее), ще се превърне в пречка, защото приятелските правителства не служат за антагонист на гърба, на който да постинеш политическите си цели. Напротив, едно добре функциониращо правителсвто ще бъде само в минус на президентския пиар, а той със сигурност няма да иска да прекара втория си мандат в сянка, независимо какви акробатикически номера ще се изискват този път. Със сигурност държавният глава ще се стреми на бъде най-силната политическа фигура и няма да дели рейтинга си с никого. Затова можем да кажем, че вторият мандат ще бъде още от същото – същите цели, но чрез различни и разнообразни средства. Предстои да видим!


Share Follow

Leave A Reply