Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков заяви, че няма пенсионер в България, който да е получил по-ниска пенсия от декември. Той уточни, че половината пенсионери са получили по-малко плащания, но не и пенсии, като плащанията включват ковид добавката.

„Голямата част от пенсионерите са с малки разлики, около 200 000 са с разлика до 1 лев, 800 000 са до 25 лева. Волята на правителството беше нито 1 пенсионер да не получава по-ниска пенсия през януари от декемврийската и това наложи решение, което вече е факт с гласуване в НС”, заяви Георги Гьоков по Нова тв.

Той уточни, че всеки пенсионер, който си взима пенсията в пощата, може да поиска справка от гишето. В справката е описано, какво ще получат.

Там ще фигурира месечният размер на пенсията, както е преизчислена. Ще видят колко е била декемврийската им пенсия + 120 COVID добавка, после ще видят месечния размер на преизчислената пенсия, ще видят новата добавка от 60 лева, общата сума, след това ще видят в тази справка какво се доплаща към тях”, посочи той.

По думите му пенсионерите ще получат и още една четвърта добавка. Тя ще компенсира разликата през януари. Той поясни, че основната добавка, с която ще се изравни пенсията след януари с декемврийската, ще я получават, докато има COVID добавки.

A такава добавка ще има до юни месец. Предполагаме, че пандемията ще продължи по юни месец. После ще трябва да се търсят други решения”, подчерта ресорният министър.

Той посочи, че след края на юни предстои осъвременяване на пенсиите по кодекса за социално осигуряване, ако не бъде променено законодателството. По прогнозни данни на Министерство на финансите и НОИ, това е 6,1%”.

„По сметки, които не претендирам, че са точни мога да кажа, че със 100% тези 6.1% няма да покрият премахването на добавката от 60 лева, няма да покрият и инфлацията през първите 6 месеца на годината, а се очаква пика на инфлацията в България да е март април. Та тази 6.1% в никакъв случай няма да са решение на проблема и усилено работим в тази посока”, категоричен е Гьоков и допълни, че таванът на пенсиите не е справедлив и че се надява той да се вдигне сериозно и с времето да отпадне.

Гьоков поясни, че максималният осигурителен доход ще е 3400 лева и допълни, че иска той да е обвързан със средната заплата за страната.

 


Share Follow

Leave A Reply