Днес президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова днес встъпват в длъжност за втори мандат с тържествена церемония на площад „Свети Александър Невски“ в София.

Началото на мандата на преизбраната президентска двойка ще бъде отбелязано с 21 артилерийски салюта и камбанен звън.

Президентът Радев ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия. Пред Паметника на незнайния воин ще бъде проведена тържествена церемония, при която президентът ще поеме функцията на главнокомандващ на въоръжените сили.

 

Началото е поставено преди 25 години и се превръща в традиция и символ на приемственост при предаването на властта от един държавен глава на друг.

Тържествената церемония ще бъде шеста за последния четвърт век и втора, при която в длъжност встъпва президент, който е преизбран за втори мандат.

След като поздрави почетния караул и приеме строя, Румен Радев ще произнесе слово.

Химнът на българия ще бъде изпълнен от гвардейският представителен духов оркестър, а 21 артилерийски салюта и камбанен звън ще отбележат началото на втория мандат на държавния глава.

Румен Радев ще положи венец пред Паметника на незнайния воин и ще почете паметта на загиналите за свободата на България.

На „Дондуков 2“ преди 12.00 часа ще започне светската част от церемонията. Пред парадния вход на президентството шпалир от гвардейци ще посрещне държавния глава и вицепрезидента Илияна Йотова.

 


Share Follow

Leave A Reply