Има риск 130-годишна партия като БСП да мине в категория на незначителните партии. Тревожно е състоянието на БСП и въпросът опира до инстинктите за самосъхранение на партията. Това заяви председателят на ПЕС и бивш лидер на БСП, Сергей Станишев.

На Конгреса на БСП днес трябва да стане ясно дали спасяваме лидера на нейния пост или спасяваме БСП, заяви още той пред БНР.

снимка: БГНЕС

Той поясни, че за четири години БСП е загубила близо 700 000 избиатели и така на последните избори се е оказала на четвърта позиция след ДПС. Така БСП не е била приета „нито като ясна опозиция, нито като ясна алтернатива“.
Участието на БСП сега във властта не ни гарантира, че ще сме в състояние с 10 на сто гласовете и с 26 депутати да формираме основните насоки на политиката на това правителство. И че това ще ни донесе след това ръст в нашите гласове. Спаднали сме на 267 000 гласа, това е катастрофа“, каза още Сергей Станишев.
По думите му много отключовите теми за БСП днес не са в дневния ред на правителството – здравеопазване и болници, ядрената енергетика и много други теми.

Станишев посочи, ако на конгреса не се потвърди оставката на Нинова, така партията ще покаже, че оценката на избирателите не е важна.

Във връзка с прекия избор на председател Станишев каза:“Не мисля, че нагласата е да се създават условия за честно състезание на идеи. Тази форма на избор на председател поставя председателя над всички органи и създава условия за вождизъм, като така копираме ГЕРБ“.

По повод искането на Москва да бъдат изтеглени силите на НАТО от България Станишев заяви:

„Отговорът на българските институции беше напълно достатъчен и е нормално всяка една суверенна държава да реагира достатъчно категорично и остро на подобни искания. Защото не може да ни се поставят ултиматуми. България сама трябва да определя кой е нейният национален интерес и по какъв начин да гарантира националната сигурност“.

Според Станишев е друг въпросът за отношенията между НАТО и Русия, САЩ и Русия.

И ще се водят преговори и разговори, защото за да има устойчивост на европейския континент, трябвада са гарантирани националните интереси и сигурността на всяка една от държавите.

България в този аспект не би следвало да има сложно отношение към Русия заради историческите си връзки с Русия, за разлика от Полша, Чехия и Прибалтийските държави. Така че нашият опит е положителен.

В този смисълние сме в уникална позиция да бъдем гласът на разума и диалога. Аз винаги съм бил за диалога, а не за ескалация и противопоставяне, защото това е много опасно“, заяви пред БНР Станишев.

Коалиционното правителство трябва да говори на един глас и еднопосочно по тази тема и да изчиства помежду си, ако има трудни въпроси“, допълни Станишев.

снимка: БГНЕС

Станишев даде положителна оценка за посещението на премиера Кирил Петков в РСМ:

„Хубаво е, че премиерът Петков се опита да измести диалога само от историческото говорене към другите сфери, които ни обединяват. Неизбежно ние ще трябва да стигнем до решение и по по-чувствителните теми между двете държави, но не можем да седим постоянно в тази затворена, заключена позиция“, обобщи Станишев.

 


Share Follow

Leave A Reply