При напрежение между Русия и Украйна военни бази в Гърция ще се използват за евентуална реакция на НАТО, съобщават  гръцките медии, като се позовават на информация от Вашингтон, цитирани от БНР.

В Александруполис и в Крит на базите се струпва военна техника.

 

Американските военни сили ще използват военната база Суда до остров Крит, както и пристанище  Александруполис, при евентуална военна намеса на Русия в Украйна. Това заяви в интервю за гръцкия вестник „Катимерини“ директор на Института по международна политика Майк Карпендер.

С 53 милиона долара Вашингтон финансира модернизацията на базата на остров Крит. Изградена е база за подводници и фрегати, както и хранилища за гориво на самолети.

Премиерът Кириакос Мицотакис заяви пред американски медии, че пристанище Александруполис е „естествена входна точка за войските на САЩ и НАТО в региона на Източна Европа“. Парламентът в Атина с мнозинство ратифицира договора за военно сътрудничество със САЩ за следващите пет години.

Мащабна операция по прехвърляне на американска военна техника в Александруполис, се извършва в последните два месеца, съобщава вестник „Ризоспастис“. Хеликоптери и танкове се струпват на пристанището, допълва информацията „Катимерини“, цитирани от БНР.


Share Follow

Leave A Reply