САЩ преговарят с Катар и други големи износители на природен газ за извънреден план за доставки за Европа, в случай на руска инвазия в Украйна, съобщи БНР.

Разговорите са съсредоточени към осигуряване на втечнен природен газ по море. Тази седмица преговорите между Вашингтон и Москва постигнаха незначителен прогрес. Това повиши опасенията от недостиг на газови доставки за Стария континент.

От американската администрация съобщават, че се търсят начини за пренасочване на доставки с втечнен природен газ към Европа.

Американският президент Джо Байдън  ще разговаря с емира на Катар – шейх Тамим бин Хамад ал Тани във Вашингтон този месец.

Русия е намалила газовите доставки за Европа в момент на геополитическо напрежение. Това заяви миналата седмица Фатих Бирол – ръководител на Международната агенция по енергетика.

Има опасения, в това число и в България, че евентуален конфликт може да доведе до още по-голям недостиг на синьо гориво, което може да доведе дори до режим на тока.

От 2018 г. ЕС разследва дългосрочните договори на компанията „КатарЕнерджи“. Заради това страната спря инвестициите и доставките на втечнен природен газ за Европа. Сега се водят преговори за решаване на този проблем. Европа трябва да гарантира на Катар дългосрочен договор, за да се гарантира стабилност и да се намали зависимостта от Русия, казват още от Белия дом.

 


Share Follow

Leave A Reply