В районите с по-голяма заболеваемост предстоят да се вземат мерки след пет дни. Това важи за областите София-град, Благоевград, Перник, Стара Загора, Бургас. Ограничения на национално ниво за момента не са необходими. Това заяви министърът на здравеопазването професор Асена Сербезова по Нова тв.

Тя подчерта, че е взето под внимание желанието на образователното министерство да бъде запазено максимално присъственото обучение на децата от 1 до 4 клас.

снимка: „Фейсбук“ на кмета на Бургас Димитър Николов

”Към настоящият етап се запазва присъственият учебен процес, който се следи много отблизо. Ваканцията, обявена от академик Николай Денков, ще даде възможност за една почивка, без това да навреди на учебния процес”, заяви още Сербезова. 

Тя уточни, че се отчита и броят на заболелия медицински персонал, благодарение на модела на МЗ за управление на кризата с COVID-19.

снимка: БГНЕС

 

„Броят на леглата може да се увеличи, но много е важно кой ще ни лекува. Заболеваемостта на медицинския персонал се следи ежедневно”, категоричен е министърът. По думите й най-проблемен от гледна точка на заболеваемостта в момента е София-град.

Сербезова изрази несъгласие с критиците на включването на критерия за следене на заетостта на интензивните легла. Според нея те пропускат факта, че това не е единственият фактор, който се отчита:

Вземаме предвид как протича вируса, кои възрастови групи се разболяват, как се натоварва системата и как се лекуват хората в извънболнични условия. Отчитат се и спешните обаждания”.

Министър Сербезова поясни, че над 90%, от тези които стигат до прием в интензивно отделение, не са ваксинирани и отправи апел да се повиши ваксинационният обхват.

Ваксините не ни пазят на 100 процента и никой не го е твърдял, но ни пазят от тежко протичане на заболяването”, подчерта министър Сербезова.

Сербезова е категорична че валидността на зелените сертификати ще бъде в рамките на 270 дни от 1 февруари, каквито са препоръките на ЕК.

„На този етап удостоверението за антитела не отпада. Така валидността на документа за хората със завършен ваксинационен курс ще важи 9 месеца. В момента се обсъжда и подобен срок за хората, които са преболедували и за тези с антитела. Това обаче зависи от здравните експерти”.


Share Follow

Leave A Reply