На видеоконферентна среща на върха на дясноцентристките политически представители Силвио Берлускони оттегли кандидатурата си за президент на Италия, съобщи БНР.

Берлускони не присъства на двучсовата среща, но на нея бе прочетено негово послание. В него той посочва, че се отказва, „за да се избегнат противоречия и разцепления в Италия, която има нужда от единство за излизане от кризата в този труден заради спешната здравна ситуация момент.“

Серджо Матарела

В понеделник, 24 януари започва вотът в парламента за избор на нов държавен глава. На 2-ри февруари изтича мандатът на настоящия президент Серджо Матарела.

Марио Драги, снимка: AP Photo

Берлускони се обяви срещу евентуалната кандидатура на премиерът Марио Драги за държавен глава. Десните политически сили няма да подкрепят Драги.

Лидерът на Демократическата партия Енрико Лета обясни, че „десните  не са мнозинство и нямат предимство по въпроса за държавен глава и за кандидат, с който да са съгласни всички“. Председателят на движението „Пет звезди“ – бившият премиер Джузепе Конте – каза, че „вече може да започне сериозна дискусия между политическите сили, за да бъде предложена високопоставена, авторитетна, широко подкрепена фигура за президент на страната.“

 


Share Follow

Leave A Reply