Живеещите в квартал Фънтай на китайската столица Пекин ще бъдат подложени на тестове за коронавирус, по-малко от две седмици преди началото на Зимните олимпийски игри, които ще се проведат в града, предаде Франс прес, цитирана от Нова тв.

През миналия уикенд в градът беше регистриран първи случай на силно заразния вариант Омикрон. Случаят е със заразено лице от получено писмо от Канада, върху което са открити следи от коронавируса. Оттогава бяха открити трийсетина случая, някои от които свързани с вариантът Делта. Епицентърът на епидемичното огнище е в квартала Фънтай. В него живеят около 2 милиона жители. Като превантивна мярка, всички те ще бъдат подложени на тестове, съобщиха местните власти след откриването на шест нови случая.

Corona Virus mutation covid-19 illustration with dark blue brain cell background

От самото начало на епидемията, китайските власти прилагат стратегия за „нулев COVID“, като прилагат насочени ограничения на придвижването и локдауни, целящи да намалят до минимум новите случаи. Въпреки това се появяват спорадични огнища и страната засили бдителността си с приближаването на Зимните олимпийски игри, насрочени за 4-20 февруари.


Share Follow

Leave A Reply