Съюзниците от НАТО поставиха в готовност сили и изпратиха кораби и изтребители, за да подсилят отбраната на Източна Европа в момент, когато напрежението около военното струпване на Русия около Украйна нараства, съобщиха от алианса, цитирани от АФП. „НАТО ще продължи да предприема всички необходими мерки за защита и отбрана на всички съюзници, включително чрез укрепване на източната част на Алианса. Винаги ще реагираме на всяко влошаване на средата за сигурност“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в изявление.

снимка: БГНЕС

Алиансът изтъкна решенията от последните дни на Дания да изпрати фрегата и военни самолети в Балтика, Испания да засили разполагането на военноморски сили, а Нидерландия да постави „кораб и сухопътни части в готовност“ от своите сили за бързо реагиране.

По-специално:

– Дания изпраща фрегата в Балтийско море и четири изтребителя Ф-16 в Литва;

– Испания изпраща кораби и обмисля да изпрати изтребители в България;

– Франция заявява, че е готова да разположи свои сили в Румъния;

– Нидерландия изпраща два изтребителя Ф-35 в България и поставя в бойна готовност кораби и сухопътни сили;

– САЩ проучват възможността за разширяване на военното си присъствие на източния фланг на Алианса.

снимка: БГНЕС

Междувременно агенция Интерфакс цитира руския депутат Андрей Картаполов да казва, че Русия ще „отговори подходящо“, ако Съединените щати разположат повече войски в Източна Европа и в Балтийските страни. Изказването на Картаполов, който оглавява комисията по отбрана на руския парламент, е факт, след като „Ню Йорк таймс“ съобщи, че президентът на САЩ Джо Байдън обмисля да изпрати хиляди американски войници към съюзниците от НАТО в региона на фона на напрежението между Москва и Запада заради Украйна.


Share Follow

Leave A Reply