„Заличава се постигнатият напредък в България по отношение върховенството на закона“. Това заяви главният прокурор Иван Гешев на изслушване пред групата LIBE, която следи за демокрацията, върховенството на правото и основните права в Европейския парламент.

„Българската прокуратура е изключително притеснена, че последните месеци се заличава постигнатият напредък след приемането ни в ЕС по линия правата на човека и върховенството на закона. Наблюдават се притеснителни тенденции относно малцинствените групи и хората в неравностойно положение. Не се чувствам горд като българин, но към момента Прокуратурата смята, че е важно да има по-сериозен диалог с европейските институции и по-сериозно наблюдение над страната ни“, обясни той.

Иван Гешев коментира още, че се наблюдава и притеснителната тенденция за възраждане престъпността от началото на 90-те години. „Освен корупцията се възраждат и други проблеми, гражданите вероятно са го усетили. Става въпрос за телефонни измами, убийства и много други проблеми, които смятахме за решени“, каза още той.

снимка: БГНЕС

По думите му се констатира нарушение на закона, липсва на информиране на прокуратурата за нарушения към лица в неравностойно положение, които могат да са потенциални престъпления. „Притеснени сме и споделихме на евродепутатите. Според българското законодателство трябва да има общи щабове по тези теми. МВР се опитва да изземе правомощия на съдебната власт. Не българската прокуратура води война с институциите. Единствената война, която смятаме да водим е срещу престъпността“, каза още той.


Share Follow

Leave A Reply