„Днешното изслушване доказва отново ангажимента на министър-председателя Народното събрание да бъде информирано и готовността на мнозинството да не пази министър-председателя от опозицията. Ние по темата Република Северна Македония нито веднъж не сме чували предишния премиер.“ Това заяви заместник-председателят на Народното събрание и заместник-председател на БСП Кристиан Вигенин по време на изслушването на министър-председателя Кирил Петков в Народното събрание, като допълни, че последният дори не е присъствал в зала при ратифицирането на Договора за добросъседство.

снимка: БГНЕС

От парламентарната трибуна социалистът се обърна към колегите си  от ГЕРБ: „Това е тема, по която трябва да се опитаме да пазим политическия консенсус и да не се опитваме да го използваме за вътрешнополитически цели. БСП, като най-ярка опозиция в продължение на 4 години в 44-ото Народно събрание, никога не сме използвали темата Република Северна Македония, за да атакуваме управляващите“, категоричен бе Вигенин.

Кристиан Вигенин обясни, че днешната опозиция в РСМ е най-големият противник към нормализирането на отношенията между двете страни и ГЕРБ трябва да работят с тях и да се опитат да допринесат за разблокирането на този процес. Той припомни приетата декларация от 44-ото Народно събрание, с която всяка година Министерски съвет трябва да докладва как се изпълнява Договорът за добросъседство и приятелство, но това никога не се е случило.

„Ние подкрепяме усилията да се заложи на нов подход в отношенията с Република Северна Македония. Нов подход, базиран върху досегашния консенсус и усилията, които в момента се полагат“, категоричен бе Вигенин и допълни: „Разширяването на отношенията, секторното сътрудничество, конкретните резултати, които искаме да видим, целят да се стигне до решения, които да бъдат приети и на политическо равнище, и от гражданите на двете страни.“

Зам.-председателят на Народното събрание приветства ангажимента за граничен пункт “Клепало“, тъй като за 8 години по този въпрос нищо не се е случило. „Надявам се тази година въпросът да бъде приключен и това да бъде едно от конкретните неща, с които да допринесем за разширяването на контактите“, добави той.

Вигенин припомни, че по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. са поети ангажименти и от страна на ЕС за финансова подкрепа и съвместни проекти тук в региона. „За съжаление, повечето от тях останаха на хартия. Надявам се сега да стъпите на тези вече поети ангажименти, за да допринесем за реализацията на тези инициативи“, обърна се той към Кирил Петков.

Вигенин подчерта, че не трябва да се дава трибуна и поле за изява на сили, които не искат отношенията на двете страни да се нормализират.


Share Follow

Leave A Reply