Продължаваме промяната на тъмно…буквално… В редица общини бе обявен режим на уличното осветление в опит за справяне с непосилните сметки. A в Козлодуй гражданите излязоха на протест против спирането на осветлението. В режим на тока преминават и манастири, и храмове. Сметката за ток на Рилския манастир за изминалия месец е 25 000 лева. А болницата в Кърджали настоява за компенсации, защото е пред дилема дали да закупи необходимите лекарства, или да плати тока. В същото време омбудсманът алармира институциите, че Центрове за хора в риск затварят врати заради сметките. И това е равносметката само за изминалата седмица!

На фона на все по-драматичните условия на живот обаче тържествено отпразнувахме встъпването в длъжност за втори мандат на президента Радев. Какво празнуваме? Kакво спечелихме? Защо празнуваме чужда победа? Пирова победа?! Освен извънредната икономическа ситуация продължаваме да отбелязваме рекорди по най-висок брой заразени с коронавирус за денонощие. Толкова семейства изгубиха близки заради политическата употреба на ситуацията, а ние празнуваме „победа“. Победата след „изтощителната борба“ на президента и другите политически облагодетелствали се…

снимка: БГНЕС

Премиерът, в продължение на промяната, замина за Брюксел, за да обясни и на ЕС в колко голяма готовност е да се бори с корупцията: „В България за пръв път има истинско политическо желание да се справим с проблеми като корупцията и мисля, че изненадахме евродепутатите с нивото си на готовност…” Премиерът призова и за търпение всички избиратели: „Да не се фрустрират, ние сме на месец и половина, и да вярват, че от сутрин до вечер работим…” Тоест сега трябва да ви изчакаме да пораснете ли?! След като така услужливо ви избрахме, да ви дадем време, да ви охраним, за да съберете сили да решавате текущите проблеми?!

снимка: БГНЕС

По време на тържествената си реч на площада президентът говори за „нова България“. Какво е новото? Къде е революцията? Досега политически кръг не е свалял правителство ли? Или недоволството на хората не е било използвано за лични политически цели? Не е особено революционно историята да се повтори, нали? Нова България ще има само когато се случи нещо, което не се е случвало досега – например, хората да започнат да задават дневния ред на политиците, а не те техния. Прочетете дневния ред на Народното събрание или на Министерския съвет – това вашият дневен ред ли е? Истинският дневен ред се използва само предизборно, след това се пише нов, който обикновено се изчерпва в рокади по министерства, отзоваване на консули, одобряване на позиции в стила: “Ясно е, че позицията е ясна” и т.н.

снимка: БГНЕС

В телевизионно студио депутатът от ДБ Стоян Михалев гордо заяви, че вече „дишаме нов въздух“. Усещате ли новия въздух? Защото единственото, което се усеща в момента е как съвсем скоро всички ще останем „без въздух“ заради бездействието на властта!

снимка: БГНЕС

Въпреки това продължаваме да празнуваме с победителите и да смятаме, че имаме гражданска позиция. Защо? Защото сме против ваксините, против ГЕРБ, против Гешев? Е, много вероятно е гражданската ни позиция, с която така се гордеем, да е написана от някой пиар на „Възраждане“, сценарист на Слави Трифонов или някой съветник на Радев…Не е ли време да преформулираме позициите си? След като дадохме власт на гореизброените, не е ли редно вече да поискаме нещо в замяна?

снимка: БГНЕС

Президентът говори за „политическо поколение“. А нашето поколение? Децата учат дистанционно, възрастните хора умират без дори да имат възможност да получат медицински грижи, защото пандемията за пореден път е извън контрол и няма място за тях в болниците. А младите хора, които сега трябва да създадат семейство – ще можете ли да платите сметките, инфлацията…Ще можем ли да платим втория мандат, четворната коалиция? С цената на какво ще платим политическите им победи?!

снимка: БГНЕС

Въпреки това празнуваме победата им, готовността им…Празнуваме новото им „политическо поколение“…Продължаваме промяната им на тъмно с широко затворени очи… Не е ли време да спрем да водим чужди битки, да спрем да бъдем статисти в протестите им и публика на шоуто им. Да спрем да бъдем сляпо на стрната на победителите, когато не сме спечелили нищо…

Президент и премиер се самопровъзгласиха за двигатели на промяната, но тя се оказа прехвалена, повърхностна и празнословна… Подарихме им победи, сега те са под светлината на прожекторите, а ние – на тъмно…

снимка: БГНЕС


Share Follow

Leave A Reply