Столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че кризата в страната е много сериозна и засяга всички. Засегнати са и всички сектори от високите сметки за газ и ток.

снимка: „Информо“

„Общините предоставяме над 80 процента от обществените услуги в страната. Всички сектори – градски транспорт, детски градини, училища.. всички те страдат”, заяви Фандъкова по Нова тв.

 

По думите й се прави всичко възможно да не бъде спрян тока в подлезите, да не се въведе режим на уличното осветление или да бъдат оставени неосветени парковете и детските площадки.

На този етап няма опасност и за функционирането на общинските болници. „Столична община дофинансира всички услуги. Компенсираме почти всички сектори. Тази година ще заложим отново около 10 милиона за дофинансиране на болниците. Водим активни разговори с МФ, очакваме решения”, уточни Фандъкова.

Фандъкова смята, че на този етап Столичната община успява да се справи с посрещането на нуждите на всички сфери:

„Средно около 30 процента намаляха приходите в „Метрополитен”, което означава и спад на приходите. Повишаване на цената на билетчето не е решение, то ще доведе до допълнителен отлив на пътници. Но има реална опасност от разреждането на линиите, ако не получим подкрепа от държавата”, подчерта столичният градоначалник.

Тя уточни, че част от приходите от „синя“ и „зелена зона“ се насочват за подкрепа на градския транспорт, „защото той не може да се самоиздържа“.

Според нея, по важното за родителите е да има повече детски градини, а не безплатни и за това има 14 градини в строеж.


Share Follow

Leave A Reply