Северна Корея изпита ракета тази нощ, за която се смята, че е с най-голям обсег от тестваните от 2017 г. насам, съобщи БНР.

Според Сеул ракетата е изминала около 800 километра навътре в морето, като е достигнала височина от 2000 км и е летяла 30 минути. Изстреляната ракета е била със среден обсег, съобщава ДПА, като се позовават на съобщение от южнокорейския генерален щаб.

Президентът на Южна Корея Мун Дже-ин свиква днес извънредно заседание на съвета за национална сигурност, заради севернокорейския ракетен тест, съобщав Ройтерс.

Това е седмото ракетно изпитание на Пхенян за този месец. С тях режимът в Пхенян изглежда се опитва да покаже военна сила, докато игнорира предложенията на Съединените щати за разговори, отбелязва Франс прес.

Последният път, когато КНДР изпита подобна ракета бе през 2017 г., когато „Хвасон-12“ прелетя 787 км и достигна височина от 2111 км. Анализът на траекторията тогава показа, че ракетата може да прелети дистанция от 4500 км, която поставя в обсега и американската територия Гуам.

Ройтерс цитират съобщение на американското Индо-тихоокеанско командване, с което от Вашингтон осъждат последното изстрелване на ракета от Северна Корея и призовават Пхенян да се въздържа от по-нататъшни действия.


Share Follow

Leave A Reply