Изявлението на британския външен министър Лиз Тръс беше определено от Кремъл като тревожно. Русия обвини Лондон в нагнетяване на напрежение в Европа, съобщева БНР.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков нарече изказването на Лиз Тръс неприкрита атака не само срещу руския, но и срещу британския бизнес.

„Извънредно тревожна ситуация и тревожно изявление, подкопаващо инвестиционната привлекателност и привлекателността на Великобритания като цяло. Рядко могат да се видят или чуят такива преки заплахи да се атакува бизнесът“.

Песков увери, че ако обещаните санкции бъдат наложени, Москва ще предприеме ответни мерки. Освен това той обвини Великобритания в нагнетяване на напрежение в Европа.

„Когато страна, която се намира извън нашия континент и нагнетява напрежение у нас, ние, европейците, трябва, разбира се, да се замислим. Това е неправилно. И докато ние, европейците, не осъзнаем, че това вреди на всички нас, едва ли ще успеем да подобрим ситуацията.“

Тази вечер е планиран телефонен разговор на британския премиер Борис Джонсън с руския президент Владимир Путин. Очаква се следващата седмица в Москва да пристигне министърът на външните на Великобритания Лиз Тръс, потвърди руският посланик в Лондон Андрей Келин. Министърът на отбраната Бен Уолъс също ще посети руската столица по покана на колегата си Сергей Шойгу.

снимка: ЕПА/БГНЕС

През уикенда британският външен министър Лиз Тръс каза, че Великобритания ще предприеме законодателни стъпки през следващата седмица, които ще ѝ позволят да разшири начините, по които може потенциално да санкционира Русия. Появявайки се в неделя в няколко сутрешни предавания на британски медии, тя уточни, че всяка компания или всяко лице, които имат връзки с Кремъл, ще отговарят на условията за санкции в случай на руско „нахлуване“ в Украйна.

Висшият британски дипломат също така отбеляза, че е „много малко вероятно“ да бъдат изпратени британски сили да се бият в Украйна.


Share Follow

Leave A Reply