Бюджетът 2022 г. прилича повече на предизборен, щедър, за да се хареса на всички, отколкото следизборен и реформаторски. Това заяви пред news.bg председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Велев подчерта, че АИКБ е подкрепила проектобюджета за 2022 г. с редица условности и препоръки. Той поясни, че от АИКБ не са подкрепили бюджета на Държавното обществено осигуряване, а са подкрепили този на Здравната каса.

Но не подкрепяме средносрочната бюджетна прогноза, защото смятаме, че тя ни отдалечава от Еврозоната и внася големи рискове в развитието ни и не извършва очакваните реформи”, критичен бе Велев.

Велев заяви още, че бизнесът е скептичен, въпреки че държавата планира да инвестира 8,2 милиарда лева. Това е значително увеличение в сравнение с предходни години.

“Няма готовност на тяхното изпълнение и с голяма степен на увереност може да се твърди, че те няма да бъдат реализирани в много голяма степен”, прогнозира председателят на АИКБ.

От АИКБ прогнозират инфлацията да надхвърли с един процентен пункт официалната прогнозна такава, която е 5,6% за настоящата 2022 г. “За това допринася и увеличената задлъжнялост на държавата, която представлява сериозен инфлационен риск”, смята Велев.

снимка: БГНЕС

От АИКБ са възмутени от изказването на Асен Василев, че от пазара трябва да се извадят “некомпетентни и некадърни работодатели”, които плащали минимална работна заплата.

Според Васил Велев има реални мерки, които могат да бъдат предприети, за да бъде парирана инфлацията.

“Можем да свалим цените на електроенергията близо до предкризисните. Нашият микс е такъв, че малка част – около 7%, е зависима от цената на природния газ. И дори сега, когато Европейската комисия дава набор от инструменти за компенсиране на високите цени, ние имаме чудесната възможност енергетиката да печели както никога досега чрез износ, а местните потребители да бъдат компенсирани с част от тази извънредна печалба”.

 


Share Follow

Leave A Reply