Досегашният изпълнителен директор на „Булгаргаз“ заяви, че се цели да се промени нормативната уредба, за да може „Булгаргаз“ да бъде само обществен доставчик и всички количества най-евтин газ да отиват на регулирания пазар, където са топлофикационните и газоразпределителни дружества.

Според него това дава възможност скъпия газ евентулно да бъде продаван на бизнеса и компании, които не могат да бъдат конкурентни на „Булгаргаз“, да влязат и да звалдеят пазара и така индустрията ще заплаща цените, които в момента са валидни в Европа, а те са с 30-40% по-високи от цените на „Булгаргаз“

снимка: Уикипедия

„Възможно е, вероятно е цялата офанзива, която беше предприета срещу „Булгаргаз“, без подбиране на средства, да е именно за това „Булгаргаз“ лека-полека да бъде изтласкан от пазара“, заяви още пред БНР Николай Павлов.

Павлов уточни, че преговорите с „Газпром“, които са изключително тежки, трябва да приключат най-късно до края на май.

Той е категоричен, че „Булгаргаз“ не е вземал грешни решения. Според него дружеството не е отказвало никакви доставки за сметка на руски газ.

Той допълни, че информацията по преговорите е налична в БЕХ, в Министерство на енергетиката, в Министерския съвет.

„На политическо ниво имаха цялото време на света между май и сега да договорят по-големи количества“, отбеляза Павлов пред БНР.

Той подчерта, относно IGB връзката между България и Гърция, че се спуска димна завеса, прикрива се провала и „цялата помия се хвърля върху „Булгаргаз“

Павлов е категоричен, че се внушават лъжи относно „Булгаргаз“. По думите му с внушения и манипулации министри се надяват да накарат хората да повярват в тези лъжи.

Поредната лъжа според него е, че новият съвет на директорите е пуснал заявлението за новата цена за намаление на цената с 18%. „В България като зависима от външни фактори страна такива решения не могат да се вземат, каза Павлов“.

„Булгаргаз“ е в отлично финансово състояние, оставяме компанията с добри договори, повтори отново Николай Павлов.

Според него мораториумът навреди на топлофикационните дружества, на тях са им замразени цените на парното, а купуват по пазарни цени от „Булгаргаз“. „Това отваря при тях ликвидна дупка. Вече трети месец няма абсолютно никакви компенсации, поясни Павлов“.

Николай Павлов, служебен министър на енергетиката

Бившият директор на дружеството увери, че „Булгаргаз“ няма нито един лев просрочено задължение и че „всичко е изплатено до последната стотинка“.

Павлов заяви, че няма представа за какво го викат на разпит.


Share Follow

Leave A Reply