Трябва да се подпомогнат животновъдството, хлебопроизводителите, производителите на храни, за това апелираха пред БТВ представители на бранша. Храните в Германия са по-евтини, защото там ДДС е 13,5% по-нисък, а енергийните разходи у нас и там са изравнени, каза пред bTV млекопреработвателят Димитър Зоров.

снимка: www.hybridexcellence.com

Според него в България производителите и преработвателите на млечни продукти са силно социално насочени, в чистия смисъл – донори.
Трябва да се подпомогне животновъдството, защото то почти умира, фуражите поскъпват. А едно говедовъдство се възстановява за 5 години. Производителите поемат голяма и основна част от поскъпването. Браншът е почти в безизходица, допълни Зоров.


Между България и Германия има различна производителност на труда. При нас говорим за изключително ниско производителност на труда. Нормата за печалба в бързооборотните стоки наближава 0%. Бизнесът се декапитализира в резултата на завишени енергийни и транспортни разходи, както и от скъпите суровини, заяви и Мариана Кукушева от съюза на хлебарите и сладкарите.
И двамата са категорични, че секторите им имат нужсда от държавна помощ. Единият вариант е чрез намаляване на ДДС за храните с 9%.


ЕС даде право на всяка държава суверенно да реши как да процедира с този данък, каза Зоров


Share Follow

Leave A Reply